Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Absolvenții au decis unde să-și continue studiile

  Absolvenții de licee își fac deja planuri de viitor. După ce diplomele eliberate la Chișinău, după anularea examenelor de Bacalaureat din anul 2020, au fost recunoscute de Ministerul Educației și Cercetării din România, unii tineri doresc să plece la studii în această țară. Printre preferințe se regăsesc și alte destinații, cum ar fi Rusia, Franța sau Belgia. În același timp, mulți tineri aleg să rămână în RM.

  Potrivit Ambasadei României în Moldova, în anul universitar 2020-2021 vor fi oferite locuri cu sau fără taxă de școlarizare. Potrivit misiunii diplomatice, informațiile privind condițiile de admitere, locurile scoase la concurs, specializările propuse, calendarul, conținutul dosarului de candidatură și modul de transmitere a acestuia se regăsesc în metodologiile elaborate de fiecare instituție de învățământ superior și sunt disponibile pe site-urile acestora. Astfel, dosarele de candidatură trebuie transmise direct instituțiilor de învățământ superior. Astăzi, absolvenții Liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău și-au luat diplomele de absolvire. Unii tineri spun că doresc să plece la studii în România și că deja au studiat ofertele educaționale de acolo.

  «Am studiat ofertele universităților din România, am ales facultatea la care vreau să aplic. Eu mă axez să am în primul rând un loc la buget, dar dacă nu va fi să merg la buget, tind la un loc la fără taxă, fără bursă».

  «Eu doresc să aplic în Cluj-Napoca la Universitatea Babeș-Bolyai”, facultatea de Economie și Afaceri Internaționale. Din informațiile pe care le-am adunat, acum, din păcate în România, la facultatea mea nu există locuri la buget pentru basarabeni, dar poate se va schimba ceva».

  Alți absolvenți de liceu doresc să plece la studii și în alte țări, cum ar fi Franța sau Belgia.

  «Eu am învățat din clasa I în Liceul Teoretic Român – Francez și de mic copil, toți spuneau, Franța, Franța, adică e ceva normal ca eu să merg în Franța. Acesta a fost un vis de mică, atât».

  «Eu, de fapt, am aplicat în Belgia prin luna ianuarie. Doresc să mă dezvolt acolo, dar nu voi ezita niciodată să revin în țară, pentru că am încheiat o promisiune cu părinții mei și le-am spus că mă duc acolo, dar vin înapoi ca să ridic poate cumva, cât de cât economia țării noastre».
  Iar această tânără dorește să rămână în Republica Moldova.

  «Am în plan să urmez studiile la noi în țară, la ASEM, în domeniul marketing și logistică. 00.27 + 00.35 De ce la noi în țară, pentru că și aici pot să-mi creez o cale frumoasă în continuare».

  Între timp, și în Federația Rusă a început deja perioada de admitere.

  MIHAIL DAVÎDOV, PREȘEDINTE, CENTRUL RUS DE CULTURĂ ȘI ȘTIINȚĂ DIN MOLDOVA
  „În ciuda problemelor tehnice, a eșecurilor, am petrecut zile suplimentare, ne-am asigurat că oricine, care a avut probleme cu internetul, cu tehnologia, să poată trece testele”.

  Amintim că din cauza pandemiei de COVID-19, în Republica Moldova sesiunea de Bacalaureat-2020 a fost anulată, iar diplomele de absolvire sunt eliberate în baza mediilor anuale pe perioada studiilor de liceu.

  Facebook

  Copyright © 2020