Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  A promulga sau a nu promulga?

  Maia Sandu, care a promis că va fi președintele tuturor, s-a dovedit a fi președintele grupurilor oligarhice și ale companiilor internaționale. Declarația a fost făcută de deputații PSRM în cadrul unui briefing de presă. Potrivit socialiștilor, ei ar fi propus și aprobat în Parlament mai multe proiecte de lege vitale pentru economia și populația țării. Cu toate acestea, fie au fost abrogate de Înalta Curtea la solicitarea membrilor PAS, fie se prăfuiesc pe biroul preșidenției pe motiv că Sandu refuză să le promulge.

  Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a reiterat că socialiștii erau parte a majorității parlamentare în condiții de secetă și pandemie, chiar și așa ei au reușit să identifice resurse financiare necesare pentru a susține categoriile sociale cele mai afectate. Printre beneficiari s-au regăsit pensionari, medici și agricultori. Astfel, socialiștii au reușit să identifice bani pentru indexarea pensiilor de două ori pe an, pentru a le majora salariile cadrelor medicale și pentru a le oferi subvenții fermierilor. Totodată, Batrîncea a anunțat că PSRM s-a ținut de cuvânt și a îndeplinit principala promisiune făcută în campania electorală – cea de a abroga legea miliardului care-i obligă pe moldoveni să restituie cele 25 de miliarde de lei furate de pe conturile a trei bănci din țară.

  Vlad Batrîncea vicepreședintele Parlamentului, deputat PSRM

  «Am anulat această lege în Parlament. În paralel, am forțat Banca Națională să ramburseze fondurile furate din veniturile proprii. Vă amintiți că acești bani au fost oferiți printr-o decizie secretă a guvernului, votată inclusiv de Maia Sandu și alții. Decizia a fost abrogată prin intermediul Curții Constituționale».

  În această ordine de idei, Batrîncea a amintit că PSRM nu s-a oprit aici și au votat repetat pentru abrogarea legii miliardului așa încât să fie restabilită echitatea socială, iar povara miliardului să fie luată de pe umerii cetățenilor. Cu toate acestea, Maia Sandu refuză să promulge proiectul de lege. O situație similară se atestă și-n cazul altor legi aprobate de Parlament, susține socialistul.

  Vlad Batrîncea vicepreședintele Parlamentului, deputat PSRM

  «Pentru noi era evident că trebuie să revenim la vechea vârsta de pensionare: 56 de ani pentru femei și 62 de ani pentru bărbați. Ce fac oponenții noștri? Această lege este aspru criticată. De ce? Nu au părinți sau bunici? Îl critică doar pentru că proiectul a fost propus de socialiști și pentru că organizațiile internaționale, precum FMI, se opun.»

  Vicepreședintele Parlamentului a reamintit că în perioada guvernării socialiștilor, privatizarea proprietății de stat a fost suspendată. Mai mult, socialiștii nu au permis ca teritoriul stadionului republican să fie vândut la un preț derizoriu.

  Vlad Batrîncea vicepreședintele Parlamentului, deputat PSRM

  «Prin parlament și guvern, noi nu doar am oprit privatizarea proprietăților care le revin statului, dar am venit și cu unele modificări la legislație pentru a spori nivelul transparenței. Noi socialiștii am abrogat legea prin care stadionul republican a fost înstrăinat. Am spus foarte clar că orice înstrăinare a proprietății statului ar trebui să aibă loc numai după o discuție publică, o expertiză anticorupție, la un preț și condiții clare.».

  Socialiștii au trecut în revistă și alte inițiative importante cum ar fi proiectul de lege care le-ar fi permis producătorilor autohtoni să-și vândă marfa pe rafturile magazinelor, cu o reducere de 10%, și nu de 40%- 50% așa cum au solicitat centrele comerciale care la fel, n-a fost promulgat de Sandu.

  Bogdan Țîrdea deputat PSRM

  «Între fermier și marile rețele transnaționale, președintele alege rețele internaționale și lovește în cei mai săraci, țăranii».

  Vlad Batrîncea vicepreședintele Parlamentului, deputat PSRM

  «Oameni buni sau cum vă poziționați, pentru cine munciți de fapt? Munciți pentru binele moldovenilor ai căror voturi le doriți, sau munciți în beneficiul organizațiilor internaționale?».

  Pe final, deputații au declarat că odată ce PSRM a a juns la putere, situația din țară s-a îmbunătățit semnificativ. În perioada 2019-2020 Fracțiunea socialiștilor a elaborat și a propus spre aprobare 201 proiecte legislative, 120 dintre care au fost aprobate și implementate. Jurnaliștii postului nostru de televiziune au încercat să ia legătura cu serviciul de presă al președinției pentru o reacție la acest subiect, până la această oră însă, nimeni n-a răspuns la telefon.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021