Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  A înflorit magnolia

  Peisaj desprins parcă din poveste la Grădina Botanica din Capitală, unde în aceste zile au înflorit copacii de magnolia. Responsabilii de acolo, ne-au spus că acest loc a devenit unul dintre cele mai vizitate în ultimele zile. Oamenii au așteptat nerăbdători, pe rând, să face poze și să admire panorama multicoloră.

  Svetlana Turcu, Reporter Accent TV

  “Specia care a înflorit este “Magnolia Sulangiana”. Aceasta a fost sădită la Grădina Botanică acum 25 de ani și a fost adusă de la Odesa, Ucraina. Specialiștii spun că magnoliile sunt rezistente la căldură, dar trebuie protejate de frig.”

  Directorul Grădinii Botanice Ion Roșca, ne-a spus că nu se cunoaște exact ce vârsta avea acest copac de magnolia atunci când a fost sădit și cu regret nu există nicio fotografie în care a fost suprins momentul plantării. Angajații de acolo au sădit însă alte 35 de soiuri noi de magnolia, care de deja au înflorit și care cu siguranță vor rămâne istorie pentru Grădina Botanică.

  Ion Roșca, directorul Grădinii Botanice

  „Este un loc care văd că este foarte apreciat de vizitatorii Grădinii Botanice. Sperăm să devină și un punct de atracție nu doar pentru locuitorii din municipiul Chișinău și din zona Botanica, dar întradevăr titulatura Grădinii Botanice Națională să ne afirme în capul listei ca una din cele mai valoroase grădini botanice.”

  Iulia Chișineovscaia are 31 de ani și locuiește lângă Grădina Botanica. Tânăra spune că mereu în această perioada vine aici pentru a vedea copacii de magnolia.

  Iulia Chișiniovscaia, 31 de ani

  “Mie îmi plac toate florile eu sunt pictoriță și am un tablou intitulat „Magnolia”, și am venit să fac poze pentru alte tablouri noi. Nici nu m-am așteptat că va fi atât de frumos!”

  Elena Vicol este originară din Regiunea Transbaicalia, Federația Rusă și locuiește de ani buni în Moldova, unde s-a căsătorit cu un moldovean. Femeia spune că pur și simplu “s-a îndrăgostit” de copacii de magnolia imediat cum i-a văzut.

  Elena Vicol

  „Trimit poze cu magnolii apropiaților pentru că la noi nu cresc acești copaci. E foarte frumos și oamenii sunt nemaipomeniți, au mereu ocupație.”

  Femeia spune că îi trimite poze cu magnolii surorii sale, în timp ce la ea, în Regiunea Transbaicalia, astăzi ninge.

  Elena Vicol

  “Când vin aici, îmi ascund masca, îmi cer iertare că nu port masca când discut cu dumneavoastră, dar mă plimb și respir aer curat.”

  Ion Roșca, directorul Grădinii Botanice

  „Nu ne oprim aici, o să mergem în continuare prin a face schimb cu colecționari de magnolii din cele mai mari Grădini Botanice pentru ca în continuare să ne extindem.”

  În natură există peste 200 de specii de magnolia. Acestea sunt răspândite în țări precum America de Nord și Centrală și în țări precum Japonia China și Coreea.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020