Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  A început săptămâna patimilor

  De astăzi și până sâmbătă, creștinii ortodocși intră în Săptămâna Patimilor, ultima din postul Paștelui, numită și Săptămâna Mare. În această perioadă fețele bisericești îndeamnă oamenii la liniște, post, rugăciune și iertare între oameni, deoarece este o săptămână în care creștinii se pregătesc spiritual de Paște.

  Slujitorii bisericii spun că în ultima săptămână înaintea Postului Paștelui se ține post aspru. Acest lucru înseamnă că pe lângă abținerea de la carne, lactate și pește, credincioșii care pot desigur, nu vor mânca ulei. Excepție fac femeile gravide, copiii și oamenii bolnavi.

  Nicolai Florinschii, parohul bisericii „Sfîntul Gheorghe”,

  „Cei care pot și sunt sănătoși nu vor muri dacă în această săptămâna, pentru Dumnezeu și suferințele prin care a trecut dar și pentru suflet, se vor abține de la o bucată de carne, pentru a arăta învingerea sufletului asupra trupului.”

  Pe lângă abținerea de la anumite produse alimentare, oamenii, vor face fapte bune și vor merge la biserică, unde se vor oficia slujbe. Fiecare zi din această săptămână are o semnificație aparte.

  Nicolai Florinschii, parohul bisericii „Sfîntul Gheorghe”,

  “Vinerea este cea mai aspră zi de post din tot anul. Este ziua în care Isus Hristos a murit pe cruce pentru mântuirea omenirii. De aceea, în această zi, creștinii nu mănîncă nimic până la vecernie, până aproape de ora patru”.

  Parohul bisericii „Sfîntul Gheorghe” spune că pe timp de pandemie, lingura din care enoriașii iau sfânta împărtășanie este dezinfectată după fiecare persoană.

  Nicolai Florinschii, parohul bisericii „Sfîntul Gheorghe”,

  „Această săptămână se numește Săptămâna Patimilor. În aceste zile, ar fi bine ca oamenii să citească Evanghelia, să își ceară iertare unul de la celălalt și dacă pot să vină la slujbe.”

  Opiniile oamenilor legate de post sunt însă, diferite.

  După religie eu sunt evreică și țin toate posturile. “Înțelegeți… postul este un remediu foarte bun pentru curățarea organismului și ne face să ne gândim nu doar la partea materială, dar și la cea spirituală.”

  „Postul trebuie să fie strict legat de sufletul tău și nu este doar ca o dietă, nu pentru că așa trebuie, sau așa ni s-a spus, trebuie să fie ceva conștient.”

  „Pentru mine, după cum m-au învățat părinții mei și buneii este mai mult o chestie legată de suflet, decât de procedura asta care are loc în biserici. Respectiv, mai ales în pandmie, nu cred că ar trebuie să meargă toți să se împărtășe.”

  „Eu nu țin post și nu pot să vă zic mai multe. Fiecare decide pentru el dacă postește sau nu. Eu mă alimentez cum îmi place și, respectiv, așa și trăiesc.”

  În acest an, Paștele va fi marcat în data de două mai.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021