Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  A început imunizarea

  În Republica Moldova a început imunizarea împotriva COVID-19, cu vaccinul produs de AstraZeneca. Primul medic vaccinat la Chișinău a fost Alexandru Botezatu, de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

  Imunizarea medicilor de la Spitalul Clinic Republican a început în această dimineață. În doar o oră, zece specialiști au primit prima doză de vaccin produs de AstraZeneca. Potrivit doctorilor, deocamdată, starea lor de sănătate este bună.

  Marcela Chilianu, șef Serviciul Sanitar Epidemiologic la SCR

  „Am început vaccinarea abia de o oră. Din cauza anumitor momente de organizare, procesul este unul migălos, dar deja avem vreo zece persoane vaccinate. Primele persoane care s-au vaccinat s-au întors la muncă. Acest vaccin are reacții adverse tipice: durere în locul injectării, cefalee, temperatură ridicată până la 38 de grade, care timp de 24 de ore dispar.”

  După circa 15 minute de la injectare, am reușit să vorbim cu primii imunizați. Aceștia ne-au spus că se simt bine, dar sunt conștienți că ar putea urma unele reacții adverse.

  Alexandru Botezatu, medic

  „Nu este dureros. Mă așteptam să doară înțepătura. Este un proces foarte simplu, durere nu simt, deja au trecut 20 de minute de când am primit vaccinul și senzația este destul de bună. Noi, medicii, din start am avut scopul de a nu ține cont de producător, noi acceptăm vaccinul pe care ni-l recomandă autoritățile și specialiștii în domeniu. Nu ar trebui să fie reticență la vaccin, el este unul dintre puținele colace de salvare în această pandemie și în infecțiile virale.”

  Iana Cotorcea, medic

  „Noi știm că reacții adverse pot fi de la oricare vaccin, chiar și de la cel administrat copiilor. Eu nu mă tem. Am trecut și eu prin perioada de boală, în luna noiembrie, forma era medie, am stat acasă, nu am fost internată, dar oricum am laut decizia să mă vaccinez… numaidecât. Chiar am rugat să fiu prima imunizată, pentru că asta e unica salvare pentru noi.”

  Cele 21.600 de doze de vaccin au fost oferite de România, Republicii Moldova, pe 27 februarie curent. Acestea sunt distribuite în toate raioanele țării, inclusiv și în regiunea transnistreană. Tot astăzi a început imunizarea și la Spitalul de Urgență de la Chișinău.

  a-tv.md

  Copyright © 2020