Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ALEGEREA EDITORILOR

  A fost publicat denunțul deputaților BCS la Procuratura Generală în care cer tragerea la răspundere penală a vicepremierului Andrei Spânu (DOC)

  Deputații BCS au publicat texul denunțului depus la Procuratură pe numele ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru infracțiunea de depășire a atribuțiilor de serviciu în procesul de negociere a condițiilor de import a gazelor.

  Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au publicat textul denunțului depus la Procuratura Generală în care cer tragerea la răspundere penală a vicepremierului, ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, pentru infracțiunea de depășire a atribuțiilor de serviciu în procesul de negociere a condițiilor de import a gazelor naturale de către Republica Moldova.

  Autorii sesizării consideră că Spânu, împreună cu reprezentanții altor factori de decizie în domeniul asigurării securității energetice, și-a depășit în mod vădit limitele drepturilor și atribuțiilor acordate prin lege în procesul de semnare a contractului de achiziție a gazului, fapt ce a cauzat dane considerabile intereselor ocrotite de lege a persoanelor fizice și juridice.  

  Opoziția parlamentară solicită organului de urmărire penală să investigheze procesul alocării banilor din bugetul de stat pentru procurarea gazelor naturale din surse alternative la un preț majorat, este vorba despre 17 milioane de dolari, faptul extragerii din bugetul de stat a 1,7 miliarde de lei pentru achitarea indirectă de către Moldovagaz a datoriilor către Gazprom.  

  Procuratura Generală mai urmează să dea apreciere juridică și acțiunilor Guvernului în perioada august-prezent în procesul de semnarea a contractului de achiziție a gazului și să investigheze legalitatea mandatării ministrului Spânu pentru negocierile cu Gazprom, dar și condițiile agreate și opțiunile privind prețul de achiziție a gazelor de la furnizorul rus, în coraport cu condițiile solicitate de delegația Republicii Moldova. Totodată, organul de urmărire penală este chemat să elucideze schema de cesiune a unei datorii incerte a Temoelectrica către Energocom și posibilitatea reală de restituire a acestei datorii.  

  Semnatarii denunțului atrag atenția Procuraturii că pe o speță asemănătoare, dar care viza semnarea contractului de import a electricității în 2008, semnat între compania cu capital de stat Energocom și furnizorii energiei electrice din Ucraina , pe motiv că ipotetic prețul a fost mai mare decât cel care ar fi putut fi negociat, după 14 ani, ministrului Economiei din acea perioadă i-a fost atribuită calitatea de bănuit într-un dosar penal.  

  Deputații BCS solicită procuraturii o examinare obiectivă și fără aplicarea dublelor standarde a respectivului denunț.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  POLITICA

  Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) cer lichidarea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și transmiterea tuturor competențelor către Guvern. Anunțul a fost...

  ALEGEREA EDITORILOR

  Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a părăsit, joi, ședința în plen a Parlamentului în semn de protest față de refuzul majorității PAS de a...

  POLITICA

  Astăzi deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, au depus la Curtea Constituțională o sesizare prin care solicită exercitarea controlului constituționalității...

  POLITICA

  Astăzi, deputații BCS, Ala Darovannaia și Inga Sibova, au transmis institutului Oncologic două ionizatoare și mai multe electrocasnice pentru a facilita activitatea personalului și...

  Copyright © 2021