Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  A fi sau a nu fi….gaz

  Mai primim sau nu gaz din Federaţia Rusă? Este întrebarea pe care şi-o pun majoritatea cetăţenilor ţării noastre după ce, auditul ce urma să fie efectuat la Moldovagaz nu va fi gata în luna mai, iar Republica Moldova nu va începe să-şi achite datoriile, aşa cum a fost convenit anterior. Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării regionale, Andrei Spînu spune că un scenariu în acest sens ar fi ca de la 1 mai Gazprom să decidă sistarea livrărilor de gaze naturale pentru Republica Moldova.

  În cadrul unei emisiuni la TV 8, Spînu a declarat că în acest moment se duc negocieri cu reprezentanţii concernului rus, întrucât reprezentanţii Moldovagaz şi cei ai Guvernului încearcă să convingă Gazprom, să amâne data de 1 mai prevăzută în protocol.

  Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale

  „Un scenariu ar fi să se convină ca termenul de 1 mai să fie amânat pentru o altă dată. Al doilea scenariu este ca Gazprom să decidă să nu mai furnizeze gaz pentru Republica Moldova şi atunci vom ieşi pe piaţă şi vom cumpăra gaz de pe piaţă. Noi ne pregătim şi de scenariul doi. Acum capacităm Energocom, lucrăm la un proiect, iar în luna mai va fi şi decizia BERD pe acest subiect, ca să avem suficiente resurse financiare pentru eventuale capacităţi de stocare a gazului sau capacităţi de procurare a gazului. Stocarea o vom face în România”

  Potrivit protocolului adiţional contractului semnat cu Gazprom, până la data de 1 mai, partea moldovenească urma să realizeze un audit al datoriilor istorice ale Moldovagaz, în baza căruia urma să fie stabilit calendarul de achitare a datoriilor. Potrivit contractului cu Gazprom, Republica Moldova urmează să achite la data de 20 a fiecărei luni atât consumul integral pentru luna precedentă, cât şi 50% din consumul pentru volumele de gaze consumate pe perioada lunii în curs. Andrei Spînu spune că pentru luna martie plăţile au fost efectuate aproape integral.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021