Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  35 de ani de la tragedie

  Ecourile exploziei care a cutremurat în urmă cu 35 de ani, centrala nucleară de la Cernobîl încă se mai aud și astăzi în lumea întreagă. La 26 aprilie 1986, avea loc explozia la cel de-al patrulea bloc energetic al centralei nucleare. Cel mai mare dezastru provocat de om din istoria omenirii. Peste șase sute de mii de oameni din întreaga Uniune Sovietică au luat parte la lichidarea consecințelor accidentului nuclear. Printre ei se numără și 3550 de lichidatori din țara noastră, de pe ambele maluri ale Nistrului.

  Exact la o zi după acest mesaj, Grigore Moisei, originar din Moldova, care făcea armata a acea vreme în Donețk, a ajuns la Cernobîl. Militarul a fost convocat de urgență fără a li se explica motivul. La acel moment Grigore Moisei avea 35 de ani.

  Grigore Moisei, lichidator

  «„Eram ofițer, în acel moment aveam gradul militar de căpitan. Eram șeful serviciului chimic al regimentului. pe 28 aprilie, spre seară eram deja acolo. „

  Căpitanul Moisei a fost însărcinat cu efectuarea personală de recunoaștere de-a lungul traseului din satul Rudnya-Veresnya până la Cernobîl, traseu de aproximativ 20 de kilometri.

  «Prima fotografie, priviți, el și soldații. Cât de responsabil„

  Soția lui Grigore, Maria Moisei, își amintește foarte bine acea zi de aprilie când soțul ei a fost chemat de urgență, și abia își stăpânește emoțiile și lacrimile.

  Maria Moisei, soția lichidatorului

  „A fost foarte înfricoșător, l-au luat, era foarte tânăr, era sănătos, nu s-a îmbolnăvit niciodată. Pe 27 a sosit la prânz și l-au dus într-o mașină cu soldați, și-au făcut bagajul, cu lucruri, ceea a avut la îndemână, totul a fost foarte neașteptat și a plecat”

  «Această zonă este contaminată cu plutoniu, aici sunt 39-40. 24 de mii de raze x ”.

  Grigore Moisei, lichidator

  „După ce a primit 25 de raze X o dată, o persoană nu are voie să lucreze pe viață, dar m-au pus trimis din nou acolo.”

  Grigore mărturisește că i-a fost greu, mai ales moral. Unii tineri soldați nu au înțeles atunci amploarea tragediei și nici efectele nocive asupra sănătății. Grigore a mers de mai multe ori în așa-numita zonă moartă și a văzut cu proprii ochi ceea ce ni se spune în documentare. În memoria tragediei de la Cernobîl, în capitală au avut loc mai multe evenimente comemorative. A avut loc depunere de flori și inaugurarea unui parc parțial restaurat în memoria victimelor catastrofei nucleare. La eveniment au participat și înalți oficiali de stat.

  Zinaida Greceanîi, speakerul Parlamentului RM

  „Vă mulțumim că v-ați făcut datoria de a proteja cetățenii de efectele nocive ale radiațiilor. V-ați făcut treaba cu toată responsabilitatea, sacrificiul de sine și dăruirea. Acesta este un adevărat eroism care merită amintirea eternă „.

  Consecințele accidentului de la centrala nucleară de la Cernobîl au fost resimțite de toată țara. Chiar dacă praful radioactiv mortal a fost îndepărtat manual, a fost îndepărtat asfaltul contaminat și înlocuit cu altul nou, reactorul a fost umplut, răcit, întărit, dezactivat și a fost construit și un sarcofag de protecție, Cernobîl rămâne până în prezent un punct dureros pe harta lumii.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021