Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  29 de ani ai Conflictului transnistrean

  Astăzi se împlinesc 29 de ani de la începutul conflictului armat de pe Nistru. Cel mai dramatic moment din istoria modernă a Republicii Moldova. Peste 1.112 oameni și-au pierdut viața în acel conflict care a dus ulterior la divizarea țării. Evenimentele de acum 29 de ani capătă acum o relevanță specială, având în vedere tensiunea crescândă din regiune.
  Anume în această zi, la 2 martie 1992, a început așa-numita „fază fierbinte” a conflictului din Transnistria. Acesta a izbucnit încă din 1989 în urma unui proiect de lege conform căruia singura limbă de stat din RSS moldovenească trebuia să fie limba moldovenească cu scriere în grafie latină. Consiliul Unit al Colectivelor Muncii, creat la Tiraspol, a început atunci o grevă la întreprinderi, la care au participat zeci de mii de oameni. După aceasta a urmat asaltul clădirii Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău, de către activiștii Frontului Popular. Rezultatul acelui asalt a fost un referendum care prevedea crearea Republicii Autonome Transnistrene în cadrul RSSM. Consiliul Suprem a adoptat Declarația privind suveranitatea Moldovei și a decis că anexarea Basarabiei la Uniunea Sovietică în 1940 a fost o ocupație, iar crearea RSS Moldovenească a fost una ilegală. Reacția Tiraspolului a fost că din moment ce RSSM a fost creată ilegal, atunci malul stâng a fost inclus în componența acesteia, tot ilegal. Congresul deputaților de toate nivelurile, care reprezentau regiunile de pe malul stâng, la 2 septembrie 1990, au proclamat crearea RSS moldovenești Transnistria. Tot atunci s-a vărsat și primul sânge, în Dubăsari, în noiembrie 1990. Atunci trei oameni au murit în timpul ciocnirilor cu reprezentanții Frontului Popular, care încercau să intre în oraș, și polițiștii care au încercat să prevină actele de violență.
  La acea vreme, situația nu a degenerat până la faza armată a conflictului. Greul a venit doi ani mai târziu, când, în noaptea de 2 martie 1992, în Dubăsari, persoane necunoscute au împușcat într-o mașină cu polițiști transnistreni, iar gardienii și cazacii transnistreni au răspuns prin dezarmarea și reținerea polițiștilor moldoveni. Lupta a durat cinci luni – din martie până în iulie 1992. Potrivit cifrelor oficiale, și-au pierdut viața 1000 de persoane.
  Cu toate acestea, pierderile reale, potrivit experților, sunt mult mai mari. Pe malul drept al Nistrului, pe 2 martie este marcată ziua memoriei celor care și-au dat viața în conflictul armat din 1992 pentru a proteja integritatea și independența Republicii Moldova, și este o zi tristă. Evenimentele din 1992 sunt cel mai dramatic moment din istoria modernă a Republicii Moldova. Și acum, 29 de ani mai târziu, ele capătă o relevanță specială pentru noi, având în vedere tensiunea crescândă din regiune. Potrivit ministrului ucrainean de externe Dmitry Kuleba, după o conversație telefonică cu secretarul de stat american Anthony Blinken, Washington intenționează să creeze o alianță militară triplă cu participarea Ucrainei, Moldovei și Georgiei pentru a confrunta Rusia în regiunea Mării Negre. Și în acest sens, SUA nu văd un impediment în faptul că potrivit Constituției Moldova este un stat neutru.
  Din articolul „Centre for Research on Globalisation”

  “Statele Unite și NATO încearcă să transforme spațiul post-sovietic într-o zonă de conflict constantă, deoarece consideră că o Rusie slabă, atrasă în conflicte cu vecinii săi, este cea mai bună garanție de securitate pentru țările occidentale”

  Cu toate acestea, evenimentele din 1992 demonstrează în mod clar unde poate duce o politică negândită a autorităților și cu atât mai mult participarea unei țări atât de mici precum este Moldova, într-un conflict global al puterilor mondiale.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020