Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  222 de ani de Pușkin

  Un șir de evenimente festive prilejuite zilei de naștere a marelui poet rus Alexandr Pușkin, au fost organizate weekendul trecut în Moldova. Astfel, ziua de 6 iunie nu a fost aleasă întâmplător pentru onorarea limbii ruse. Emblematicul poet Aleksandr Puşkin a trăit patru ani în Moldova. Contemporanii spun că a fost o perioadă creative pentru marele poet și aceasta pentru că anume la noi în țară Pușkin s-a inspirat în scrierea operelor care i-au adus faima mondială.

  Marele poet rus Alexandr Pușkin s-a născut la data de 6 iunie 1799. Dată în care , în lumea întreagă, este marcată ziua limbii ruse. Poetul este considerat fondatorul literaturii ruse moderne. În Moldova, festivitățile prilejuite acestei zile au început, tradițional, în Grădina Publică Ștefan cel Mare, unde este instalat bustul marelui poet.

  Oleg Vasnețov, ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al FR în RM

  «Pușkin este o figură care aparține nu numai Federației Ruse și nu numai Republicii Moldova. Aceasta este o figură internațională, o figură a civilizației noastre, la nivel mondial. Marea moștenire a lui Pușkin va rămâne o moștenire pentru întreaga omenire».

  Parlamentari, oameni de cultură și mulți alți admiratori ai operelor lui Pușkin depun, anual, flori la bustul emeritului poet. Tot aici au fost recitite și operele lui.

  Vladimir Voronin, președintele PCRM

  «Aceasta este o persoană care a ridicat limba rusă la un nivel foarte înalt. Un om care a adus o mare contribuție la dezvoltarea poeziei ruse. Operele sale au fost publicate în aproape toate limbile lumii, el a fost un om mare, și venim să aducem un omagiu lui Alexandr Pușkin».

  Vlad Batrîncea vicepreședintele Parlamentului

  «A locuit mult timp în Basarabia, în Moldova. El a adus o mare contribuție la dezvoltarea culturii noastre și, în același timp, a devenit parte a patrimoniului cultural mondial».

  Chișinăul pentru Alexandru Sergheievici Pușkin a început cu gospodăria negustorului Naumov. În casa acestuia, poetul a locuit din 21 septembrie și până la mijlocul lunii noiembrie 1820. Astăzi, este casa-muzeu a poetului, iar de ziua lui în curtea muzeului a răsunat muzica populară africană și rusă, a fost organizat un târg de artizanat și mai multe activități pentru copii. Vizitatorii casei-muzeu au putut admira „Vechiul Chișinău” în tablourile lui Veaceslav Ignatenco.

  Svetlana Șalberova, purtător de cuvânt „Casa-Muzeu Pușkin„

  «În cadrul acestei expoziții sunt prezentate 20 de picturi, care reflectă vechiul Chișinău, în special zona Pușkin, adică acestea sunt locurile pe care, în opinia noastră, Pușkin le-a putut vedea cu ochii lui. De pe vremea lui Pușkin, au rămas patru biserici, pe care Pușkin le-a văzut cu siguranță».

  Evenimente dedicate zilei de naștere a lui Alexandr Pușkin au avut loc și în localitatea Dolna. Aici se află moșia nobilului Zamfir Ralli-Arbore, în care clasicul a trăit în timpul exilului său. Acum aici se află o filială a Casei-Muzeu Pușkin. De ziua poetului, la Dolna a fost sărbătoare mare.

  Legătura dintre Chișinău și Pușkin este indiscutabilă. În orașul nostru, marele poet a compus și s-a inspirat pentru scrierea a sute de opere, printre care și celebrul roman în versuri „Evgheni Oneghin”. Din anul 1899, una din arterele principale din capitală poartă numele lui Pușkin, iar busutul poetului a fost dezvelit în Grădina Publică Ștefan cel Mare în anul 1885. Acesta este cel de-ai treilea monument ridicat în cinstea lui, celelalte două sunt la Moscova și Sankt Petersburg.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021