Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  20 de ani de la atac

  Mâine se împlinesc 20 de ani de la unul dintre cele mai mari atacuri teroriste din istoria omenirii. La 11 septembrie 2001, aproape 3.000 de persoane au fost ucise într-o serie de patru atacuri teroriste coordonate în Statele Unite ale Americii. Grupul terorist al-Qaeda și-a revendicat atentatele. Imediat după atac, Washingtonul a anunțat lansarea unei operațiuni de capturare a liderilor al-Qaeda. Acesta a fost unul dintre motivele pentru desfășurarea de trupe în Statele Unite în Afganistan și așa-numitele operațiuni antiteroriste în alte regiuni ale lumii. Cu toate acestea, după cum conform evenimentelor recente din Afganistan, eforturile antiteroriste de 20 de ani ale Washingtonului și ale aliaților săi s-au încheiat cu un eșec complet.

  La 11 septembrie 2001, întreaga lume au rămas mască în fața ecranelor TV care difuzau un atac terorist asupra clădirilor World Trade Center și Pentagon. În dimineața acelei zile, patru grupuri de sinucigași au deturnat patru avioane de pasageri. Două avioane au lovit turnurile gemene ale World Trade Center din New York. Al treilea avion s-a prăbușit în aripa de vest a clădirii Pentagonului, situată lângă Washington. Cel de-al patrulea avion deturnat, a cărui țintă era fie Capitoliul, fie Casa Albă, nu și-a atins obiectivul: o revoltă de pasageri a început la bordul avionului și nava s-a prăbușit într-un câmp lângă orașul Shanksville din Pennsylvania.
  Președintele american de atunci George W. Bush se afla în acel moment în Florida. Era într-o școală din Sarasota la o lecție de lectură și citea o carte copiilor. „America a fost atacată”, i-a spus șeful de cabinet, Andy Card.
  2.977 de persoane au fost victimele atacurilor din 11 septembrie, 246 de pasageri și membri ai echipajului avioanelor prăbușite, 2.606 de persoane în New York – în clădirile turnurilor gemene prăbușite și 125 – în clădirea Pentagonului. În total – cetățeni din 92 de state. Aceste evenimente au devenit cel mai mare atac terorist din istoria omenirii și catalizatorul unei serii întregi de șocuri la scară globală. După atacul din 11 septembrie, Washingtonul a declarat un „război global” împotriva terorismului și a invadat Afganistanul și Irakul. După unele estimări, războaiele care au urmat după 11 septembrie au ucis aproximativ 15.000 de soldați americani, iar costurile economice ale Statelor Unite au depășit 6 trilioane de dolari. Dacă adăugăm la aceasta pierderile în rândul populației civile din alte țări și refugiați, atunci la scară globală, costul așa-numitelor „operațiuni antiteroriste” de la Washington sunt mult mai mai mari.
  Conform recentelor evenimente din Afganistan, eforturile antiteroriste de 20 de ani ale Statelor Unite și ale aliaților săi s-au încheiat cu un eșec complet. După o misiune militară de 20 de ani, armata SUA a părăsit în grabă Afganistanul, care a fost imediat capturat de talibanii islamiști radicali. Inaugurarea noului guvern taliban a fost ironic stabilită la data de 11 septembrie, aniversarea a douăzeci de ani de la atacurile teroriste din Statele Unite. Iar în ajuns, secretarul britanic al apărării Ben Wallace a recunoscut că eforturile antiteroriste ale coaliției din ultimii 20 de ani nu numai că nu au reușit să învingă terorismul, ci, dimpotrivă, au dus la o creștere semnificativă a numărului de organizații teroriste în toată lumea. Potrivit acestuia, numărul potențialilor teroriști din lume este acum mult mai mare decât în ​​momentul atacurilor teroriste din Statele Unite din 11 septembrie 2001.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021