Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  17 ani de la tragedia din Beslan

  În data de 3 septembrie, în Federația Rusă este marcată Ziua solidarității în lupta împotriva terorismului. Pe 1 septembrie, curent, se împlinesc 17 ani de la luarea de ostatici la școala din Beslan. În urma atacului terorist, peste 300 de persoane s-au stins din viață, iar mai bine de 100 de persoane au suferit traumatisme. Astăzi, cu acest prilej, la Ambasada Federației Ruse la Chișinău a fost organizată o ceremonie de comemorarea a victimelor din Beslan. În mod, traditional, au fost depuse flori și aprinse lumânări.

  1 septembrie 2004, în curtea gimnaziului nr.1 din orașul Beslan din Osetia de Nord, se desfășoară careul. Profesorii claselor primare întâlnesc elevii din clasa I, iar Dzerassa Kudzaeva urma să dea primul sunet de clopoțel. La ora 9.15 minute, însă nu a răsunat primul sunet, ci s-a auzit primul foc de armă. Teroriști înarmați au intrat în curtea școlii, iar printre aceștia au fost și două femei care aveau asupra lor obiecte explozibile. Un grup de militanți au înconjurat gimnaziul pentru ca nimeni să nu poată fugi, iar alt grup a intrat în clădire. Teroriștii au luat o statici peste o mie de persoane, copii, profesori și părinți, care timp de trei zile au stat fără apă și hrană. Militanții au instalat în sala sportivă, acolo unde erau ținuți ostaticii, dar și în toată școala, mai multe obiecte explozibile confecționate manual. În data de trei septembrie, după mai multe explozii, autoritățile au luat decizia de a luat clădirea cu asalt. Teroriștii au împușcat, din spate, maturi și copii în timp ce fugeau din clădire. Iar cei care nu au reușit să fugă au fost folosiți pe post de scut viu.

  Oleg Vasnețov, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova

  „Aceasta este, probabil, cea mai adâncă amprentă lăsată țării noastre, o generație tânără care a cunoscut un fenomen grav. Această tragedie amintește tuturor că terorismul, este o boală incurabilă, o boală care trebuie eliminată în mod constant. „

  Majoritatea ostaticilor au fost eliberați în timpul asaltului. Atacul terorist a făcut și victime. 334 de persoane și-au pierdut viața, inclusiv 186 de copii. Zece soldați ai Forțelor Speciale și doi angajați ai Ministerului Situațiilor de Urgență, au murit ca eroi. La patru zile după masacrul terorist, șeful comunității osetine în Moldova, Svetlana Djîoeva, a vizitat locul tragediei. Oficialul împreună cu fiica și sora sa s-au întors acasă, la locul de baștină.

  Svetlana Djîoeva, președintele comunității osetine în Moldova

  „ Când intri în această școală simți că aici a existat viață. Era imposibil să mergi pe acolo fără ca să plângi. Peste tot erau împrăștiate cărți și caiete.”

  La Beslan urmează să fie finalizată construcția unui complex memorial în amintirea victimelor atacului terorist. Edificiul va fi gata până la sfârșitul anului 2022. Acest loc va fi numit Centrul Internațional Cultural și Patriotic pentru Prevenirea Terorismului. Beslan. Școala № 1″. Astăzi, cu acest prilej, la Ambasada Federației Ruse la Chișinău a fost organizată o ceremonie de comemorarea a victimelor de la Beslan. În mod tradițional au fost depuse flori și aprinse lumânări. La eveniment au participat reprezentanți ai comunității osetine în Moldova și ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova.

  Copyright © 2021