Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  13 cetățeni moldoveni au fost repatriați din Fâșia Gaza

  Urmare a solicitărilor înregistrate la Ambasada Republicii Moldova de la Tel Aviv din partea unor cetăţeni ai Republicii Moldova din Fâşia Gaza, Celula de criză din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a pus la punct, împreună cu instituțiile naționale abilitate, ambasadele Republicii Moldova la Tel-Aviv, Ankara, Kiev și consulatul de la Odesa, detaliile unei operațiuni de repatriere a 13 cetățeni moldoveni, din Fâșia Gaza, prin punctul de trecere a frontierei Rafah, către Republica Arabă Egipt.

  Potrivit Serviciului de presă al MAEIE, cetățenilor moldoveni evacuați le-au fost asigurate mijloacele de transport până la Cairo, asigurările medicale, alimente, precum şi produse de strictă necesitate în cooperare cu Ambasada Ucrainei în Republica Arabă Egipt. Pe traseul Rafah – Cairo, securitatea transportului cetățenilor Republicii Moldova și ai Ucrainei a fost asigurată cu sprijinul autorităților egiptene.

  Diplomația Republicii Moldova a întreprins demersurile care se impuneau pentru emiterea, în regim de urgență, a titlurilor de călătorie, efectuarea testelor PCR, necesare cetățenilor Republicii Moldova pentru intrarea acestora în Egipt, respectiv continuarea deplasării cu o aeronavă specială pusă la dispoziție de către Guvernul Ucrainei.

  Celula de criză a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a administrat inițial o listă de 31 de persoane, care au dorit să revină în Republica Moldova, fiind alocate din Fondul de Intervenție 150 de mii de lei pentru misiunea de evacuare. Un proiect în acest sens a fost aprobat în cadrul ședinței din 19 mai a Cabinetului de miniștri.

  Sosirea grupului de cetățeni este prevăzută pe data de 27 mai la bordul unui autocar pus la dispoziție de Guvern pe ruta Kyiv – Chișinău.

  Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene şi misiunile diplomatice ale țării mențin o legătură constantă cu autorităţile statelor implicate în cadrul operațiunii de repatriere, în vederea desfășurării în bune condiții a acesteia.

  Șeful diplomației moldovene, Aureliu Ciocoi, a adresat omologului său ucrainean, Dmytro Kuleba, mulțumiri din partea autorităților de la Chișinău pentru asistența acordată de statul vecin în procedura de repatriere a moldovenilor din Fâșia Gaza.

  Ambasada Republicii Moldova de la Tel-Aviv menține un dialog permanent cu cetățenii care nu au dorit să părăsească Fâșia Gaza în cadrul acestei operațiuni.

  În acest sens, MAEIE recomandă cetățenilor din zonă, care nu și-au înregistrat încă prezența, să contacteze misiunea diplomatică pentru a transmite propriile coordonate, astfel încât, în eventualitatea unei situații de urgență, să poată beneficia, la cerere, de asistența autorităților.

  moldpres.md

  Facebook

  LUMEA

  Focul a încetat între Israel și militanții din Fâșia Gaza în noaptea de joi spre vineri noapte, la ora 2.00. Armistițiul vine după 11...

  LUMEA

  Militanții Hamas au lansat zeci de rachete asupra Israelului după ce atacurile aeriene israeliene au ucis mai mulți lideri și au distrus o clădire...

  Copyright © 2021