Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  128 de tineri din Republica Moldova vor obține granturi din partea statului pentru inițierea propriilor afaceri

  128 de tineri din Republica Moldova vor obține granturi din partea statului pentru inițierea propriilor afaceri. Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a făcut publice rezultatele primului concurs de granturi din cadrul Programului „START PENTRU TINERI: o afacere durabilă la tine acasă”.

  Suma totală a finanțării nerambursabile este de 20,54 milioane de lei. Implementarea proiectelor investiționale ale tinerilor va contribui la crearea a circa 479 locuri de muncă, dintre care 330 locuri de muncă pentru tineri și 267 pentru femei. Afacerile susținute prin acest program vor contribui la atragerea în economie a circa 38,78 milioane de lei investiții.

  Aplicațiile beneficiarilor au fost recepționate în perioada lunilor ianuarie-februarie și evaluate în regim online în perioada stării de urgență.

  Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a subliniat că menținerea tinerilor în țară, dar și motivarea acestora pentru desfășurarea activităților de antreprenoriat, preponderent în zonele rurale, a impulsionat inițierea acestui Program cu finanțare din bugetul de stat: „Principala problemă pentru tinerii antreprenori rămâne a fi accesul la resurse financiare ușor accesibile. Prin acest program ne-am propus integrarea tinerilor din Moldova în circuitul economic și facilitarea lansării și dezvoltării afacerilor”, a menționat ministrul.

  „Acest program oferă tinerilor șansa pentru un viitor mai bun, le redă încrederea în forțele proprii și le completează vidul informațional în domeniul antreprenorial. Salutăm faptul că Programul se bucură de interes sporit în rândul tinerei generații și suntem convinși că viitorul afacerilor aparține tinerilor”, a subliniat Iulia Costin, Director General ODIMM.

  Din numărul de 128 de proiecte investiționale acceptate pentru finanțare, 66 de afaceri sunt create/administrate de către femei, iar 11 – de tineri defavorizați. Peste 75% din afacerile create de tineri își vor desfășura activitatea în zonele rurale. Cele mai active localități fiind municipiul Chișinău, UTA Găgăuzia, Sângerei, Râșcani, Soroca, Orhei, Ungheni, Căușeni și Ștefan – Vodă.

  Urmare analizei proiectelor de business a tinerilor participanți la Program este de remarcat ingeniozitatea și inovativitatea ideilor de afaceri depuse, precum: producerea paharelor comestibile, activități de prelucrare și colectare a deșeurilor, fabricarea chiuvetelor din lemn, confecționarea jucăriilor textile personalizate, creșterea micro plantelor, creșterea somonului african, fabricarea jucăriilor educative din lemn personalizate, producerea cărămizilor lego, proiectarea și imprimarea articolelor 3D, producerea pietrișului decorativ din marmură, crearea centrului turistic ecvestru etc.

  POLITICA

  Cinci lideri de partid riscă amenzi de la 9 mii la 15 mii lei pentru neprezentarea rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice în...

  SOCIAL

  Autoritățile medicale din țara noastă au declarat la recepționarea celui de al doilea lot de vaccin rusesc "Sputnik V" că sunt gata să înceapă...

  POLITICA

  Curtea Constituțională va examina astăzi sesizările privind instituirea stării de urgență în Republica Moldova. Sesizările în acest sens au fost depuse de deputatul neafiliat...

  POLITICA

  Republica Moldova își va pierde suveranitatea, în cazul în care la alegerile parlamentare anticipate va câștiga Occidentul. Există pericol că în țara noastră vor...

  Copyright © 2020