În Moldova a fost înregistrat un caz de tularemie


Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează despre depistarea și diagnosticul unui caz de tularemie la un bărbat din raionul Ialoveni, spitalizat la SCBI “Toma Ciorba”.

Ancheta epidemiologică denotă că pacientul, în vârstă de 56 de ani (vânător amator), s-a molipsit, posibil, accidental – prin rana palmei, în timpul jupuirii unui iepure de câmp. Diagnosticul de tularemie a fost stabilit în baza manifestărilor clinice, anamnezei epidemiologice și rezultatelor confirmative ale investigațiilor respective de laborator.

Potrivit anchetei epidemiologice, carnea de iepure n-a fost folosită în alimentație și alte persoane nu au avut contact cu sursa posibilă de infecție. Starea sănătății membrilor familiei și a pacientului, la moment, este satisfăcătoare.

Despre înregistrarea cazului de tularemie au fost informate autorităţile publice locale și raionul Ialoveni, subdiviziunea teritorială ANSA, Societatea raională a vânătorilor și pescarilor. De asemenea, sunt organizate activități de propagare a măsurilor de profilaxie a tularemiei.

Tularemia este o infecţie extrem de periculoasă, cu focalitate naturală, răspândită, îndeosebi, la rozătoare, de la care omul se poate contamina direct sau prin intermediul insectelor hematofage. Perioada de incubaţie – până la 21 zile.

Debutul bolii este brusc, marcat prin frisoane, cefalee, dureri musculare, tumefiera ganglionilor limfatici regionali. Tularemia se manifestă prin afectarea sistemului limfatic și formarea buboanelor la locul de pătrundere a microbului în organism, iar drept sursă de infecție pot fi diferite rozătoare, precum ondatrele, șobolanii de apă, șoarecii și iepurii. Boala decurge, de asemenea, sub forme uşoare, inaparente.


Publicat: 11:13 09/12/2019

Всё самое свежее мы теперь публикуем в Телеграм-канале. Подписывайтесь!Читайте также по этой теме:Ultimele ştiri