Ion Ceban a prezentat cele trei probleme care amenință viitorul Chișinăului (VIDEO)


Azi, 20 septembrie, Ion Ceban a prezentat Programul de Administrare a municipiului Chișinău pentru perioada 2019 - 2023.

Candidatul pentru funcția de primar al capitalei a menționat că Programul e menit să trateze 3 probleme fundamentale ale municipiului: Exodul, Economia primitivă și Dezbinarea socială.

Exodul - "Azi oamenii pot alege ușor unde vor să trăiască. Statisticile arată că peste 1 milion de moldoveni au ales deja să trăiască în afara Republicii Moldova. Nemulțumirea oamenilor de lucrul autorităților din Chișinău, de modul în care orașul a fost administrat, amplifică intenția de plecare, în mod deosebit, în rîndul tinerilor. Tinerii aleg să trăiască în localități mai bine administrate, cu mai puțină corupție, și unde găsesc condiții mai bune pentru a-și întemeia familii și construi case", a spus Ceban.

Economia primitivă și necompetitivă - "Economia municipiului este fundamentul viitorului. Economia Chișinăului este necompetitivă și nu oferă tinerilor posibilități de realizare personală și de cîștig suficient. Multe domenii actuale populare în rîndul tinerilor practic lipsesc. În Chișinău sunt puține oportunități de angajare pentru tineri cu un salariu motivant, perspective de creștere profesională, siguranță și stabilitate socială, fapt care-i determină să meargă la muncă în afara țării", a declarat Ceban.

Dezbinarea socială - "Locuitorii Chișinăului și, în genere, ai Moldovei, au fost și sunt atacați de politicieni cu mesaje radicale. Avem zeci de subiecte mici care ne dezbină. Dar avem mii de probleme mari, care ne unesc. Sunt probleme acumulate de zeci de ani, care zilnic afectează viața familiilor noastre. Chișinăul trebuie să fie localitatea Oamenilor Uniți de un obiectiv comun mare - să transformăm împreună Chișinăul în Orașul unde toți vrem să trăim! Municipiul are nevoie de management eficient, focusat pe nevoile locuitorilor. Pe platforma primăriei nu trebuie să existe lupte – doar polemici despre cum putem îmbunătăți viața oamenilor azi și dezvolta orașul mîine. Doar aceste subiecte trebuie să ajungă pe agenda primăriei, iar procesul decizional trebuie să fie transparent. Primăria trebuie să fie în stare să aibă grijă de pensionari, de păturile socialvulnerabile și să nu scape din vedere nicio oportunitate de a construi orașul în care tinerii au totul pentru crearea familiilor și dezvoltarea personală", susține Ceban.

În același timp, Ion Ceban susține că sunt cinci documente strategice care vor sta la baza viziunii de dezvoltare a municipiului Chișinău: Concepția de dezvoltare durabilă a municipiului Chișinău; Planul urbanistic general; Planul de mobilitate urabnă durabilă; Harta investițională a Chișinăului; dar și Conceptul de reabilitare a zonei istorice a orașului.

"Noi suntem absolut deschiși pentru a discuta aceste subiecte. Dar vreau să știți cu toți că noi avem o viziune de dezvoltare pe termen lung a municipiului Chișinău. Sunt cinci documente strategice pe care noi le propunem locuitorilor orașului și fără de care niciun oraș nu se dezvoltă", a conchis Ceban.

Totodată, Ion Ceban susține că programul care va fi făcut public a fost clasificat în cinci programe de bază: Administrarea eficientă; Chișinău oraș transparent; Chișinău fără corupție; Primăria fără politică; dar și un Oraș confortabil.

"Un oraș nu poate fi administrat fără oameni. Orașul este pentru oameni și orașul trebuie să fie pentru oameni", a conchis Ceban.Publicat: 12:23 20/09/2019

Всё самое свежее мы теперь публикуем в Телеграм-канале. Подписывайтесь!Читайте также по этой теме:Ultimele ştiri