Rusia și Belarus vor să-și unească economiile începând cu anul 2021


Rusia și Belarusul și-ar putea uni parțial economiile începând din ianuarie 2021. Informația a fost publicată luni de publicația rusă Kommersant.

„Este vorba de un grad de integrare mai mare decât al statelor din ​​Uniunea Europeană. Practic, se discută despre crearea unui stat confederat la nivelul economiilor, în 2022”, susține Kommersant, citând un proiect de program de integrare economică, parafat de ambele părți la începutul lunii septembrie, însă fără a fi făcut public.

Fuziunea va presupune introducerea de coduri fiscale și civile comune, același regim de comerț exterior, același sistem de contabilitate a bunurilor și garanții sociale similare, supraveghere bancară comună, dar cu două bănci centrale, un singur regulator al piețelor petrolului, gazelor și energiei electrice, precum și reglementarea identică, de către stat, a industriilor, susține reportajul.

Fuziunea este puțin probabil să aibă loc în condiții de egalitate, dat fiind că economia rusă este de 29 de ori mai mare decât cea a Belarusului, potrivit ziarului menționat.

Tratatul privind crearea unei Uniuni Rusia – Belarus a fost semnat la 8 decembrie 1999. După ce a fost ratificat de Duma de Stat rusă și de Adunarea Națională din Belarus, tratatul și Uniunea au intrat în vigoare în ianuarie 2000.

Kommersant susține că negocierile practice la nivel prezidențial și guvernamental se desfășoară încă din primăvara anului 2019.

Pe 3 septembrie, guvernul belarus a înaintat președintelui Lukașenko proiectul de program de acțiune pentru integrarea Belarus – Rusia.

Documentul nu conține acorduri specifice privind bugetul „unic” al Uniunii, fiind prea devreme pentru a se evalua dacă exista riscuri fiscale pentru Rusia, conform ziarului Kommersant, scrie evz.ro.


Publicat: 11:51 17/09/2019

Всё самое свежее мы теперь публикуем в Телеграм-канале. Подписывайтесь!Читайте также по этой теме:Ultimele ştiri