Igor Dodon: Trebuie să creăm o celulă anticriză, să vedem care sunt alternativele pentru a nu rămâne la 1 ianuarie 2020 fără gaze


Șeful statului, Igor Dodon, a acordat un interviu pentru moldova.europalibera.org. Președintele Dodon a răspuns la mai multe întrebări, despre intenția ANRE de a majora tarifele, dar și șansele obținerii unui preț mai bun la gazele naturale rusești.

Europa Liberă: Ați reacționat recent la decizia ANRE de a majora tariful la energia electrică. Credeți că implicarea Dvs. ar putea să stopeze această decizie?

Igor Dodon: „Eu înțeleg când se vorbește foarte mult de independența ANRE-ului, dar atunci când se luau decizii referitor la tarife în ultimul an – un an și jumătate era tot numai independență nu era. Atunci când s-au micșorat tarifele anul trecut înainte de alegeri, e clar cu ce scop – cu scop electoral – ANRE-ul nu putea să ia astfel de decizii, din informațiile pe care le deținem noi, nu erau argumentate; atunci când în lunile martie-aprilie curent s-a solicitat majorarea tarifelor și ANRE n-a luat nicio decizie, pentru că PD a spus: „Nu luați, Doamne ferește, că vor fi anticipate și o să fim penalizați”. Și acum când ANRE ia o astfel de decizie, când noi cunoaștem că sunt unele rezerve – nu vrem să ne implicăm, este regulator independent, dar am discutat și la ședința Consiliului Suprem de Securitate, cu aceeași Union Fenosa, haideți să vedem activitatea anterioară, poate acolo sunt rezerve și ei iau urgent astfel de decizii de rând și cu alte decizii politice din ultimul timp, nu ale ANRE-ului, ale altor instituții, nouă ni se creează impresia că a fost o acțiune concertată de fosta guvernare. Și astfel de suspiciuni rezonabile sunt, dat fiind faptul că noi știm cum au fost numiți membrii ANRE-ului pe ultima sută de metri înainte de alegeri.”

Europa Liberă: Ați promis că mergeți la Moscova și o să discutați inclusiv cu conducerea Gazprom-ului, urmează Republica Moldova să aibă un nou acord cu Gazprom-ul de import al gazelor.

​Igor Dodon: „Sunt două componente aici care trebuie să fie discutate – una: ce facem cu prețul la gaz acum? Și a doua: ce facem cu prețul și cu condițiile de livrare a gazului după 1 ianuarie 2020? Haideți să le luăm pe rând. Cu prețul gazului acum – noi am solicitat, am transmis o scrisoare oficială dlui Putin la sfârșitul lunii iulie, oficială scrisoarea, prin care am solicitat să fire acordată Republicii Moldova o reducere la prețul la gaz pentru ultimele patru luni ale anului curent, pentru ca noi să ne clarificăm cu ceea ce ne-a rămas de la guvernarea precedentă, să ne clarificăm cu schemele de la Moldova-Gaz ș.a.m.d. Am primit recent informația recent că în prima săptămână a lunii septembrie cel mai probabil voi avea o vizită de lucru și o întrevedere de lucru cu dl Putin la acest subiect, pentru că până la urmă decizia este una politică, nu este economică, argumente economice nu sunt, trebuie să fie o decizie politică dacă sunt gata să ne ajute. Că dacă o să obținem această reducere, atunci noi am putea să nu majorăm tarifele la gaz pe intern, care este un lucru important, mai ales în contextul începutului noului sezon de încălzire. Al doilea element important este ce facem după 1 ianuarie 2020, pentru că nu avem claritate și aici ține nu doar de relațiile bilaterale Moldova-Rusia, dar mai mult de riscurile care apar în legătură cu tranzitul prin Ucraina. Adică dacă nu va fi un acord între Rusia și Ucraina, atunci probabilitatea este foarte mare că nu vor fi livrări de gaze pentru Republica Moldova. Și aici împreună cu Guvernul, am discutat împreună cu dna prim-ministru chiar recent la acest capitol, noi trebuie în septembrie, după ce eu voi avea discuțiile cu Federația Rusă și voi înțelege care sunt șansele ca să avem tranzitul prin Ucraina, să vedem cum procedăm. Trebuie să creăm o celulă anticriză, să vedem care sunt alternativele pentru a nu rămâne la 1 ianuarie 2020 fără gaze și să înghețe toată țara.”

Europa Liberă: Dar până a intra în studio, am citit o informație că ucrainenii construiesc ceva la hotarul ucraineano-moldav pentru a se asigura că vor putea importa gaze din România prin Republica Moldova.

Igor Dodon: „Dar nu pot să importe din România prin Republica Moldova, pentru că noi încă nu avem gazoductul respectiv. Poate este un proiect de viitor, după ce va fi dat în exploatare tronsonul Iași-Chișinău, dar acolo mai sunt necesare și investiții, și timp pentru acest proiect.”


Publicat: 11:20 21/08/2019

Всё самое свежее мы теперь публикуем в Телеграм-канале. Подписывайтесь!Читайте также по этой теме:Ultimele ştiri