Șeful statului a avut o întrevedere de lucru cu Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Polone (VIDEO)

Șeful statului a avut o întrevedere de lucru cu Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Polone (VIDEO)

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Polone, Jacek Czaputowicz, care se află într-o vizită în țara noastră.

Oficialii au discutat mai multe chestiuni ce țin de dezvoltarea relațiilor bilaterale, menționînd faptul că la data de 14 iulie marcăm 27 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.

Șeful statului a subliniat că Polonia rămîne unul din cei mai activi parteneri europeni, ocupînd locul 8 la capitolul schimbului comercial, volumul căruia a atins în anul 2018 circa 300 de milioane de dolari. Totodată, această țară este cel mai mare importator al vinurilor moldovenești și printre cei mai mari investitori europeni în Moldova cu un volum de investiții de peste 220 milioane de lei.

Igor Dodon a mulțumit părții polone pentru sprijinul financiar acordat țării noastre în cadrul Programului de Asistenţă pentru Dezvoltare, ceea ce reprezintă un suport real pentru continuarea reformelor interne de modernizare a ţării. Am salutat faptul că avem semnate 37 de tratate cu Polonia în diverse domenii de activitate: politic, comercial-economic, financiar, transport, al securităţii sociale, sănătăţii şi ştiinţelor medicale.

În altă ordine de idei părțile au discutat situația din politica internă a Republicii Moldova și am adus mulțumiri conducerii Poloniei pentru susținerea noii coaliții parlamentare și a noului Guvern.

Totodată, Președintele Dodon a reiterat faptul că Moldova are o șansă unică pentru o dezvoltare durabilă datorită consensului larg național și sprijinului din partea partenerilor externi.

"Administrația prezidențială împreună cu Parlamentul și Guvernul depune toate eforturile necesare pentru restabilirea relațiilor pragmatice cu partenerii de dezvoltare și promovarea unei politici externe echilibrate", a declarat Igor Dodon.

La finele întrevederi Igor Dodon i-a transmis mulțumiri Președintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, pentru invitația de a participa la ceremoniile comemorative prilejuite de aniversarea a 80-a de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, la 1 septembrie 2019 în Polonia.

Все новости
 
Toate ştirile

Tag-uri

Proiecte