Reflector Analitic. Explicația experților: De ce 15% din terenurile agricole din țară sunt deținute de străini (VIDEO)

Reflector Analitic. Explicația experților: De ce 15% din terenurile agricole din țară sunt deținute de străini (VIDEO)

Pe parcursul lunii trecute RISE Moldova a realizat o investigație în care se arată că aproximativ 15% din terenurile agricole din țară sunt deținute de străini. Acest subiect, dar și alte subiecte de importanță majoră din domeniul social, politic și economic din țară au fost discutate de către deputatul PSRM Radu Mudreac și expertul economic Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii "Reflector Analitic" de la postul nostru de televiziune.

"Avem un Cod funciar din anii 1994, un Cod vechi, de aceea și asupra acestor terenuri s-a încercat ca să vină careva cumpărători străini. Cu toate că Codul funciar care este astăzi, care reglementează acele relații funciare în Republica Moldova prevede o mențiune destul de clară că terenurile agricole nu pot fi înstrăinate persoanelor străine, însă acei străini au găsit o șmecherie în această procedură:

Atunci când terenurile sunt proprietatea cărorva întreprinderi a SRL-ului, întreprinderile din aceste SRL-uri fac parte și aparțin acelor cetățeni străini.

Cu părere de rău, astăzi prin intermediul acelor șmecherii care sunt proprietari străini, avem înstrăinarea de terenuri pe întreprinderile care sunt", a declarat Radu Mudreac.

Datele oficiale arată că peste 300.000 de hectare sunt înstrăinate. În context, expertul economic Veaceslav Ioniță a nuanțat mai multe aspecte:

"Străinii la noi nu au voie să cumpere pământ. Există lacune legislative, care permite nu străinilor, dar întreprinderilor moldovenești, unde proprietarii întreprinderilor sunt străinii. Pământul nostru - cea mai scumpă avuție, noi din principiu ne batem joc de el", a declarat Veaceslav Ioniță.

"Terenurile trebuie să rămână în proprietatea cetățenilor Republicii Moldova", a completat deputatul socialist.

Un alt subiect abordat în cadrul emisiunii "Reflector Analitic" a ținut și de prăbușirea blocului de locuit din Otaci. Experții s-au referit la declarația prim-ministrului Maia Sandu care a spus că prețurile apartamentelor din Otaci au crescut substanțial și că cineva încearcă să profite de nenorocirea oamenilor.

"Declarațiile care au fost făcute, au fost făcute din dorința de ajuta pe cineva care a avut de suferit, însă cineva din "ne bun simț" încearcă să favorizeze de situația dată care este", a declarat Radu Mudreac.

Expertul economic Veaceslav Ioniță este de părerea că locuințele ar trebui să fie asigurate.

"Din păcate se întâmplă un lucru urât. Problema noastră cea mai mare este că statul îi ajută, nu că nu ar trebuie să-i ajute, dar există asigurarea locuințelor.

În Moldova ea a fost obligatorie doar pe timpul Uniunii Sovietice. După ce noi am anulat acest lucru, absolut nimeni nu-și asigură locuința.

Nimeni nu și-a asigurat locuințele nici în timpul inundațiilor și atunci ei așteaptă ca statul să le dea de fiecare dată. Însă statul dându-le de fiecare dată descurajează asigurarea.

Ar trebuie să existe o lege în care toate locuințele să fie asigurate", a declarat expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Un subiect abordat de experți ține și de intemperiile din ultima perioadă. Peste 38 de mii de hectare de terenuri au fost afectate de calamități. Mai mult de atât, bugetului serviciului antigrindină pentru 2019 este de 102 milioane și 40 de milioane au fost direcționate la procurarea rachetelor antigrindină, însă serviciul antigrindină nu și-a făcut treaba.

"Să nu împuște în toată regiunea nicio rachetă și să nu ai niciun efect de la această situație ridică semne de întrebare. Trebuie să fie creată o comisie de anchetă, în care să se vadă unde au ajuns toți acești bani", au declarat experții.

Expertul Veaceslav Ioniță este de părere că statul trebuie să vină în ajutorul celor care au avut de păgubit.

"Pe termen scurt va trebui să identificăm bani din buget, pe termen lung trebuie să ne gândim la alte mecanisme de intervenție", a declarat Ioniță.

Все новости
 
Toate ştirile

Tag-uri

Proiecte