Moldova la un pas să piardă regimul liber de vize cu UE?

Moldova la un pas să piardă regimul liber de vize cu UE?
Comisia Europeană a prezentat la 20 decembrie 2017 un raport Parlamentului European şi Consiliului European despre funcţionarea regimului liberalizat de vize în ţările Parteneriatului Estic. Potrivit documentului, Comisia a constatat că Republica Moldova trebuie nu doar să continue implementarea reformelor, dar şi să întreprindă anumite acţiuni imediate în acest sens, precum adoptarea unei legislaţii noi cu privire la combaterea spălării banilor.

Dintre cele trei ţări din Vecinătatea Europeană cu regim liberalizat de vize pentru spaţiul Schengen, situaţia în Moldova este cea mai îngrijorătoare, prezentând un declin evident în ce priveşte aproape toate angajamentele importante.

Refuzul intrărilor a crescut cu 71%, şederile ilegale în UE au crescut cu 89%, iar solicitările de azil de către cetăţenii moldoveni aproape că s-au dublat faţă de 2015. În acelaşi timp, rata de acceptare a solicitărilor de azil a căzut de la 11% la 2%, se spune în raport.

Totodată, de la ridicarea vizelor din aprilie 2014, peste 980 de mii de moldoveni au efectuat în total 2,7 milioane de călătorii spre UE. Tendința ascendentă de refuzuri de a intra în zona Schengen, care a fost prezentă de-al lungul întregii perioade, s-a intensificat în prima jumătate a lui 2017. Numărul de moldoveni cu ședere ilegală a crescut de la 2245 în 2015 la 7660 în 2016 și a crescut cu încă 40% în primele șase luni ale lui 2017.

De asemenea, în raport se menționează despre amânări serioase și intervenții politice în domenii ca anticorupția și prevenirea spălării banilor, măsuri cerute de mecanismul de liberalizare a vizelor. Comisia Europeană atenționează că lipsa progresului în aceste domenii, pune sub semnul întrebării existența regimului liberalizat de vize cu UE.

Все новости
 
Toate ştirile

Tag-uri

Proiecte