Dodon: Încercările de a legifera limba română ca limbă de stat în RM, sunt inacceptabile

Dodon: Încercările de a legifera limba română ca limbă de stat în RM, sunt inacceptabile
Limba moldovenească este limba istorică a poporului moldovenesc. Despre aceasta denotă datele recensămîntului populației, sondajele de opinie și informațiile din arhivele medievale. Opinia a fost exprimată de Președintele Igor Dodon, după ce Curtea Constituțională a avizat pozitiv proiectul de lege, privind modificarea art.13 din Constituție.

”Denumirea de limba moldovenească este încetățenită de secole pe teritoriul țării noastre, constituie un element fundamental al identității și al matricii culturale a moldovenilor. Majoritatea absolută a populației băștinașe a Republicii Moldova consideră că vorbește în limba moldovenească. Iar dacă cineva, de oriunde o fi ei, au dubii în această privință, putem organiza un referendum la care să întrebăm cetățenii ce denumire a limbii preferă: română sau moldovenească”, a declarat Președintele Igor Dodon.

Șeful statului constată că unii politicieni de dreapta, precum și o parte dintre membrii Curții Constituționale ”se comportă ca mercenari cu soldă străină, iar scopul lor nedisimulat este adaptarea legii supreme a statului la proiectul unionist, de lichidare a identității moldovenești”.

Potrivit șefului statului, în mod repetat, în ultimii ani au fost comise acțiuni și au fost lansate declarații care dezvăluie în mod clar intenția de a transforma Constituția Republicii Moldova într-o simplă foaie consultativă, care poate fi interpretată sau neglijată după moftul politic sau ideologic al Curții Constituționale și al guvernării.

Președintele a anunțat că acțiunile și declarațiile membrilor CC vor fi supuse unei analize juridice minuțioase odată cu schimbarea guvernării, după alegerile parlamentare, și vor fi tratate în contextul abuzurilor comise în adresa Constituției și a intereselor naționale ale statului suveran moldovenesc.

Все новости
 
Toate ştirile

Tag-uri

Proiecte