Poetul Grigore Vieru a fost comemorat la Chișnău

Poetul Grigore Vieru a fost comemorat la Chișnău
Un spectacol intitulat ”Omul duminicii”, dedicat poetului Grigore Vieru, a avut loc ieri seară, de ziua Înălțării Domnului, la Palatul Național ”Nicolae Sulac” din capitală. Evenimentul a fost organizat de către Organizația Concertistică și de Impresariat ”Moldova-Concert” cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, informează MOLDPRES.

Spectacolul a fost deschis de către corul ”Vocile primăverii”, condus de Mădălina Ganea, de la Liceul Teoretic ”Ion Creangă”, alături de compozitorul Liviu Știrbu și naistul Alexandru Cușnir, care au interpretat ”Rapsodia Română” de George Enescu pe versurile poetului, piese din filmul ”Maria Mirabela” ș.a.

Prezentă la eveniment, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a menționat că spectacolul este dedicat unui om care ne-a marcat prin opera sa.

”Am venit astăzi, de sărbătoarea Înălţării Domnului, să aducem omagiu unui inegalabil poet, să demonstrăm împreună cu artiștii din scenă cât de mare este respectul şi prețuirea noastră față de moștenirea pe care ne-a lăsat-o cel care a contribuit într-un mod aparte la reîntoarcerea valorilor naționale și la înrădăcinarea lor în spiritul neamului nostru. Grigore Vieru trăiește și după moarte prin versurile sale, care ne-au pătruns până în adâncul sufletului şi care ne trezesc sentimente deosebite”, a subliniat oficialul.

Potrivit ministrului Monica Babuc, omul duminicii este un generic care se potrivește cel mai bine poetului Grigore Vieru, duminica fiind ziua când ne facem mai oameni, când ne uităm în ochii copiilor noștri, când ne întâlnim cu părinții noștri, iar poetul a fost omul duminicii, care în versurile sale a cântat mama, casa părintească, graiul, patria și, desigur, dragostea.

La rândul său, Raisa Vieru, soția regretatului poet, a mulțumit ministrului Monica Babuc pentru organizarea acestui concert, care va rămâne în memoria tuturor celor îndrăgostiți de poezia lui Grigore Vieru.

În cadrul concertului au cântat artiști cunoscuți, precum Anastasia Lazariuc, Mihail Munteanu, Iurie Sadovnic, Mihai Ciobanu, Olga Busuioc, Nina Crulicovschi, Yan Raiburg, Tatiana Jacot, Anișoara Puică, Nicolae Ciubotaru, Nina Țurcan-Furtună, Liviu Știrbu, Marin Gheras, Doina Sulac, Nadia Trohin, Cristi Aldea-Teodorovici, Andrei Ștefăneț, formaţia „Angry Band”, interpreții fiind acompaniaţi de Orchestra Națională de Muzică Populară ”Lăutarii”, dirijată de maestrul Nicolae Botgros, și de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale ”Serghei Lunchevici”, sub bagheta dirijorului Mihail Agafița.

Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, judeţul Hotin, în prezent raionul Briceni. El este autorul volumelor de versuri ”Alarma”, ”Muzicuţe”, ”Mama”, ”Numele tău”, ”Aproape”, ”Un verde ne vede”, ”Taina care mă apără”, ”Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este împreună cu prietenul său, Spiridon Vangheli, şi autorul ”Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară și în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii - Diploma de Onoare ”H. Ch. Andersen”.

În 1996 a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1993 - membru corespondent al acesteia. S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. În prezent, mai multe școli din R. Moldova, un bulevard din capitală și o stradă la Iași, România, îi poartă numele, precum și un festival internațional de poezie, organizat pe ambele maluri ale Prutului, aflat, în acest an, la a X-a ediție.


Опубликовано: 11:30 18/05/2018

Всё самое свежее мы теперь публикуем в Телеграм-канале. Подписывайтесь!Читайте также по этой теме:
Проекты