PDM despre limba de stat: Posibil, această întrebare să fie înghețată (VIDEO)

PDM despre limba de stat: Posibil, această întrebare să fie înghețată (VIDEO)
Liberal-democrații au depus la Curtea Constituțională proeictul de lege cu privire la schimbarea sintagmei ”limba moldovenească” pe sintagma ”limba română” și modificarea art.13 din Constituție. Partidul Socialiștilor se pronunță categoric împotriva acestei inițiative. Și doar democrații, deocamdată, nu au o poziție fermă în acest sens. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii ”Delo prințipa” la postul de televiziune Accent TV.

”Nu se știe deocamdată care va fi decizia. Posibil, această întrebare să fie înghețată, deoarece în practica internațională există foarte multe cazuri, când careva chestiuni, sensibile pentru societate, sunt discutate, după care închețate pe o perioadă nedeterminată de timp, după care iar încep discuțiile. Este necesar să discutăm acest subiect. Astăzi, cu regret, societatea este divizată, însă trebuie să vorbim despre aceasta, deoarece întrebarea, când unii consideră într-un fel, alții – altfel – nu este cea mai corectă abordare”, a declarat purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari.

La rândul său, deputatul PSRM, Grogore Novac a comparat inițiativa PLDM cu legea educației, adoptată în Ucraina.

”Se apropie alegerile, și liberalii, liberal-democrații trebuie să vină cu ceva. Este clar deja, că oamenii au pierdut încrederea în ei, la fel ca și în Partidul Democrat. Au făcut un calcul matematic, au văzut că nu le ajunge voturi, și s-au gândit acum să tragă din sfori – uite noi ce propunem”, a declarat deputatul PSRM.Surprinzător, dar reprezentantul democraților a împărtășit opinia deputatului PSRM.

”Faptul că unul din partide a venit cu această inițiativă, trebuie examinată, inclusiv, drept o promisiune în fața alegătorilor. Posibil, aceasta ar fi deja o pregătire pentru campania electorală”, a menționat democratul Gamurari.

Amintim că Președintele Igor Dodon a declarat că nu va susține proiectul de lege cu privire la schimbarea sintagmei ”limba moldovenească” pe sintagma ”limba română”. Totuși, dacă după expirarea celor 6 luni de zile, Curtea Constituțională a Moldovei se va expune pozitiv pe marginea acestei chestiuni și proiectul de lege va ajunge în Parlament, Președintele nu va promulga această lege
Опубликовано: 12:40 13/10/2017

Link

Облако тегов

Проекты