Președintele Moldovei și președintele Iranului au discutat despre colaborarea dintre cele două state


Președintele Moldovei și președintele Iranului au discutat despre colaborarea dintre cele două state
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Președintele Iranului, Hassan Rouhani. Igor Dodon i-a adresat felicitări dlui Rouhani cu prilejul investirii sale în funcția de președinte și a mulțumit pentru invitaţia de a participa la ceremonia de inaugurare, precum şi ospitalitatea oferită pe parcursul vizitei.

În contextul celebrării în anul curent a aniversării a 25-a de la stabilirea relaţiilor diplomatice, șeful statului a pledat pentru intensificarea dialogului bilateral prin realizarea unor întrevederi între oficiali de diferit nivel ai statelor noastre. În context Igor Dodon și-a exprimat convingerea că prima acreditare a unui Ambasador al RM în Iran, cu reşedinţa la Baku, dl Gheorghe LEUCĂ, va contribui la intensificarea cooperării multidimensionale moldo-iraniene.

Președintele Moldovei și-a exprimat încrederea că vizita pe care a avut-o în februarie curent în Iran și înțelegerile la care s-a ajuns atunci vor impulsiona dialogul dintre statele noastre și va conduce la aprofundarea relaţiilor pragmatice şi de interes comun.

În cadrul discuției, părțile au stabilit că între țările noastre există un potenţial considerabil nevalorificat, cu precădere în domeniul investițional, agroindustrial, energetic, financiar–bancar, a transporturilor, turismului etc.

Igor Dodon a încurajat participarea companiilor iraniene în activitatea zonelor economice-libere și a parcurilor industriale din RM, care oferă condiții atractive pentru investitorii străini și a pledat pentru organizarea în cel mai scurt timp a forumului oamenilor de afaceri din ambele țări, care ar favoriza stabilirea contactelor dintre agenții economici ale ambelor țări.

În finalul întrevederii președintele Dodon a optat pentru organizarea şedinţei comisiei mixte interguvernamentale moldo-iraniene pentru cooperare comercial-economică, care nu s-a desfășurat din 1995, fapt care va contribui la sporirea schimburilor comerciale şi dinamizarea cooperării sectoriale.


Опубликовано: 07:27 07/08/2017

Всё самое свежее мы теперь публикуем в Телеграм-канале. Подписывайтесь!Читайте также по этой теме: