Status QUO: Anatol Salaru- patriarhul corupției moldovenești

Sincer regret, ca la aceasta tribună mă aflu eu, dar nu Procurorul General.
Or, Anatol Salaru, este patriarhul corupției moldovenești, un maestru al schemelor în afara oricărei concurențe.
Din funcția de ministru al transporturilor, a făcut lobby pentru interesele companiei romănești S.A. Remar cu care a fost încheiat un contract de peste 12 milioane de euro privind modernizarea a cinci locomotive. Locomotivele în cîteva luni au ieșit din funcțiune, existînd și un raport CNA ce constata componenta de corupție. A fost deschis chiar un dosar penal, care prin minune, a fost clasat. Si toți inteleg de ce….
In august 2012, aflam ca 11 petroliere iraniene au fost plasate sub pavilionul Republicii Moldova.  A izbucnit un scandal international. SUA au cerut explicaţii. Chişinăul a fost ameninţat cu sancţiuni.

A impus plați neformale în transportul de pasageri. Pentru a te angaja în calitate de însoţitor de tren, trebuia să achiţi 3 mii de dolari, în funcţia de şef de tren – de la 10 mii de dolari. Şoferii de autobuse achitau lunar pînă la 1,5 mii de lei.

In anul 2012, compania turcă „Bayburt Insaat”, care a câştigat tenderul pentru construcţia traseului Comrat-Ciumai, a refuzat să participe la proiect, deoarece funcţionarii lui Salaru „au solicitat mite prea mari”.

În 2010, Anatol Şalaru a fost acuzat de legături de corupţie cu oligarhul român Nelu Iordache, supranumit de presa de peste Prut „regele asfaltului”. Ulterior BERD a anulat acordarea a 20,3 milioane de euro, destinate pentru reparaţia drumurilor.

Nicio luna n-a trecut de cînd a fost numit ministru al apărării, că la 16 februarie 2016, a organizat un tender dubios privind comercializarea a trei complexe de rachete antiaeriene С-125М1 «Нева», la un preţ derizoriu - 600 de mii USD!.

A protejat un contract privind fabricarea uniformelor militare în valoare de 2.7 milioane lei. Uniformele s-au dovedit a fi imposibile de utilizat.


A periclitat relațiile cu FR, declarînd ca ne aflam in stare de razboi cu acest stat. Apoi, a concretizat ca e vorba de razboi hibrid. Tipul habar nu are, ca razboiul hibrid presupune combinarea atacurilor informationale, economice, cu actiunile militare. Amintesc ca FR este partener strategic, fapt stipulat în acordul de prietenie semnat în 2001 și prolongat de AIE in 2011.
Aceste declaratii aberante s-au produs în contextul negocierilor purtate de ministerul agriculturii si economiei vizînd accesul produselor agricole pe piața din Rusia. Producatorii agricoli pot sa-i spuna lui Salaru mulțumesc.

A violat constituția, afirmînd ca neutralitatea RM este o ficțiune, ca e nevoie de aderare la NATO. Aici chiar nu inteleg a cui pozitie a exprimat-o: A PD, a guvernului sau a majoritatii parlamentare?

A propus cedarea suverantitatii de stat prin apărarea spatiului aerian de catre un stat NATO si un alt stat aflat în razboi civil. Îl întreb pe prim-ministru Filip: aceasta clauza este în programul guvernului, și noi nu am stiut?

Are conexiuni puternice cu grupuri oligarhice: e finul lui Anatol Stati(Ascom), cumatrul cu Mihai Ghimpu. Are afaceri cu oligarhii romani Gruia Stoica (Grampet) si Nelu Iordache. Probabil asta explica de ce „Parstar Petrol” a devenit singurul furnizor de petrol pentru „Calea Ferată a Moldovei”.

Manifesta un grad sporit de incompetenta: cine zice ca e epidemiolog, cine ca e urolog, cine ca e veterinar. Dar toți in unison recunosc ca nu e militar. Sunt sigur, ca la numirea sa în functie, au ris toți….și Plahotniuc, si domnul Diacov, si multi altiii….Partea proasta ca astazi rîd si europenii.

Si-a adus echipa de urologi, veterinari și epidemiologi si la ministerul Apărării, care a devenit o filială a partidului liberal. Ca efect, cei mai buni ofiţeri au fost destituiţi.

A facut parte din două guverne demise pentru corupție. Și iata, il vedem iarasi în funcție de ministru. Atunci de ce a fost demis? Sau poate de asta a și fost repus, ca pricepe bine în scheme de corupție?
Concluzia e simplă: Dacă susțineți un ministru incompetent si corupt, deci, si dvs sunteti cel puțin la fel-incompetenți corupți…Опубликовано: 12:48 21/06/2016