Surse: Valeriu Streleț a plecat la Madrid pentru a cere ajutorul lui Merkel în eliberarea lui Filat


Surse: Valeriu Streleț a plecat la Madrid pentru a cere ajutorul lui Merkel în eliberarea lui Filat Valeriu Streleț a plecat la Madrid pentru a solicita sprijinul liderilor Partidului Popular European, în special cancelarului german Angela Merkel, în eliberarea de după gratii a lui Vladimir Filat, notează Actualități.md.

Premierul Valeriu Streleț participă miercuri și joi la Congresul Partidului Popular European, care se desfășoară la Madrid. Din aceste motive ședința Guvernului, care în mod tradițional are loc în fiecare zi de miercuri, a fost transferată pentru săptămâna viitoare, transmite Sputnik.

Evenimentul este găzduit de către prim-ministrul Spaniei și președintele Partidului Popular Spaniol, Mariano Rajoy, președintele EPP, Joseph Daul și secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Istúriz. Printre participanți este și cancelarul german Angela Merkel.

Potrivit unor surse, Valeriu Streleț a mers la Congresul popularilor europeni pentru a cere ajutorul acestora în cazul liderului său de partid, Vladimir Filat. În special, sursele precizează că Streleț îi va solicita cancelarului german Angela Merkel să se implice și să obțină eliberarea de după gratii a lui Vladimir Filat.

Amintim că în data de 15 octombrie, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului RM, Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova a rămas fără imunitate parlamentară. Deputaţii PSRM, PCRM, PD, și PL au votat pentru retragerea imunităţii lui Filat, la cerea Procuraturii Generale. Ulterior, Filat a fost reținut de CNA pentru 72 de ore pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă. Ulterior liderul PLDM a fost arestat pentru o perioadă de 30 de zile.

Acesta este bănuit că, în perioada când era prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250.000.000 de dolari pentru acordarea diferitor servicii. La această etapă, procurorii deţin probe că banii oferiţi drept mită provin inclusiv din băncile fraudate.

Dacă va fi găsit vinovat, Vladimir Filat riscă până la 15 ani de închisoare şi amendă de la 160 de mii până la 200 de mii de lei cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 până la 15 ani.


Опубликовано: 15:37 21/10/2015

Всё самое свежее мы теперь публикуем в Телеграм-канале. Подписывайтесь!Читайте также по этой теме: