Spre sfârșitul anului curent datoria de stat va depăși o treime din PIB


Spre sfârșitul anului curent datoria de stat va depăși o treime din PIB Spre sfîrșitul anului 2015, datoria de stat va constitui 31,3% din PIB-ul republicii, iar soldul datoriei de stat se va reduce cu 0,6 puncte procentuale. Acestea sunt datele incluse în nota explicativă a Ministerului Finanțelor al RM la proiectul de corectare a bugetului de stat pe anul curent, relatează Actualități.md citat de sputnik.md.

În structura datoriei de stat, cota datoriei de stat externe va atinge 81,4%, iar a celei interne 18,6%.

În expresie nominală, datoria de stat internă va ajunge spre sfîrșitul anului pînă la 6 miliarde 982,2 milioane de lei, iar cota acesteia în PIB-ul țării va constitui 5,8%. Reducerea soldului datoriei de stat interne cu 600 de milioane de lei față de indicele inițial planificat este condiționată de scăderea emisiilor hîrtiilor de valoare de stat pe piața primară.

Se așteaptă ca datoria de stat externă să atingă cifra de 488 de milioane de dolari SUA, constituind 25,8% din PIB-ul țării. Creșterea cu 15,96 milioane de dolari a soldului datoriei de stat externe a Moldovei, în comparație cu indicatorii planificați, este determinată de creșterea afluxului de împrumuturi externe și de fluctuația cursului valutar.


Опубликовано: 16:47 20/10/2015

Всё самое свежее мы теперь публикуем в Телеграм-канале. Подписывайтесь!Читайте также по этой теме: