Discursul liderului PSRM Igor Dodon în Prlamentul RM la începutul sesiunii toamnă-iarnă


Discursul liderului PSRM Igor Dodon în Prlamentul RM la începutul sesiunii toamnă-iarnă Astăzi, 15 octombrie, Parlamentul RM s-a convocat în prima şedinţă din sesiunea toamnă-iarnă, relatează Actualități.md.

Deschiderea lucrărilor sesiunii de toamnă a început cu luarea de cuvînt a președintelui Partidului Socialiștilor din RM Igor Dodon.

Publicăm mai jos declarația integrală a liderului PSRM:

“Stimati concetățeni! Mă adresez în primul rînd vouă, celor care munciți, suferiți, credeți, celor care de fapt reprezintă Republica Moldova. Țara noastră există datorită vouă, nu datorită celor care va conduc și fură din rezultatele muncii dvs. Mă adresez sutelor de mii de patrioți și adevărăți fii ai neamului care privesc și ne ascultă acum, inclusiv zecilor de mii de oameni curajoși care se afla acum în fața Parlamentului.

De 6 ani de zile cîțiva politicieni corupți și hapsini își bat joc de țară, de popor, de fiecare din noi. Oamenii simpli se simt mințiți, batjocoriți, furați, trădați, lasați în voia soartei de cei care se numesc Alianța pentru Integrare Europeană. Pentru prima dată în istoria ţării, 87% din cetăţenii Republicii Moldova consideră că ţara noastră se mişcă într-o direcţie greşită. Încă un record – 90 la sută din cetăţenii chestionaţi nu sînt mulţumiţi de situaţia economică din ţară. 70% din populație sunt gata să protesteze încălcînd pîna și cadrul legal!

Și uitați-vă cine ne conduce:

- Unul demis pentru corupție

- Altul dat în cautare de Interpol

- Al treilea a fugit din Colonița sau Costiujeni …

2/3 din miniștri idee nu au de domeniul pe care îl conduc: ministrul Apărării – fost veterinar care vrea în NATO, ministrul învățămîntului – jurnalist, unionist care vrea unirea cu România, ministrul Ecologiei – jurist, ministrul Sportului –filolog, ministrul Construcției – polițist ș.a.m.d.

Voi, eurounioniștilor, vă bateți joc de noi și distrugeți viitorul țării noastre. Sunteți o alianță criminală. Toți cei 6 ani de guvernare a dvs este o crimă non-stop!

Din numele cetățenilor RM, vin cu invinuiri către cei care acoperindu-se cu lozinci false de integrare europeana au condus țara în ultimii 6 ani:

Dvs ați produs cea mai grava crimă politică contra poporului - Uzurparea puterii în stat și capturarea statului.
Ați venit la putere prin violență și lovitură de stat, v-ați păstrat puterea prin intimidări și falsificări electorale, prin eliminarea din cursă a oponenților politici. Chiar și partenerii dvs din UE – ca Torbiern Jagland, recunosc ca ați capturat statul R.Moldova, ca sunteți un pericol pentru securitatea nu doar a Moldovei, dar și a continentului european în întregime.

Vă amintesc ca uzurparea puterii nu are termen de prescripție și se pedepsește conform Codului Penal, articolul 339.
(1) uzurparea sau menţinerea forţată a puterii de stat
se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 15 de ani.
(2)schimbarea prin violenţă a orînduirii constituţionale a Republicii Moldova;
, decesul unei persoane;
se pedepsesc cu închisoare de la 12 la 20 de ani.

Dvs ați comis o trădare de țară. În 2009 ați ars drapelul țării, ați distrus stema, parlamentul și președinția. Apoi, ați renunțat la limba noastră stramoșească, la istoria națională, pe care le-ați înlocuit cu limba și istoria altui stat. Ați atacat valorile noastre tradiționale, religia, Biserica noastră ortodoxă. Ați privatizat și apoi ați distrus BEM, ați concesionat aeroportul, ați cedat suveranitatea națională în favoarea unor structuri externe – consiliul UE-RM, ați creat batalioane comune cu România, ceea ce este o încălcare gravă a suveranității naționale, fiindcă armata este stâlpul suvernității de stat.
Și dacă urîți atît de mult Republica Moldova, de ce mai stați în Republica Moldova? De ce nu plecați acolo, unde vă sunt familiile, proprietățile și capitalurile –în România, Germania, Elveția, Austria? De ce vă bateți joc de acest popor, pe care sincer îl urîți, căruia nu-i permiteți să vorbească în propria limbă, să-și învețe propria istorie, să-și construiască propriul stat? De ce vreți lichidarea Moldovei? Cine va permis acest lucru?

Ați furat în proporții extrem de mari. Niciodată în istoria Moldovei nu s-au produs furturi de așa proporții. Miliardul pe care l-ați jefuit din bănci, ne va condamna pe zeci de ani la sărăcie cronică. Cele 18 mlrd de dolari pe care i-ați spălat prin bănci ne-au distrus încrederea investitorilor. Atacurile raider soldate cu pierderea a 100 mln euro ne-au condamnat la marginalizare economică. Cele 60% furate din granturile și creditele externe! Acești bani vor fi pe spinarea nepoților și strănepoților noștri… cînd o să vă saturati de hoții, crimnalilor?! V-a părut puțin.. acum prin sheme criminale, jefuiți poporul prin majorarea tarifelor la gaz și energie electrică. De ce gazul la ruși a scăzut de două ori – de la 380 la 210, iar pentru moldoveni el se scumpește?
Ați produs omoruri și alte fărădelegi. Prima dată în istoria RM, a fost ucis un deputat, critic al bandiților de la guvernare. Pentru prima dată în istoria țării politicienii au participat la un omor colectiv în pădurea domnească! Vă dați seama unde ați ajuns? Prima dată a fost arestat un deputat, membru de onoare al APCE – G.Petrenco. Pentru prima dată toți liderii opoziției au dosare penale. Or voi, cei care ați furat miliardul, stați bine mersi la libertate…
E timpul să plecați…..în caz contrar, veți fi luați în furci. Acum oamenii încă cer demisii și dosare penale și ani grei de pușcărie, dar mîine vor cere și proceda ca Ștefan cel Mare, care „trăgea în țeapĂ boierii” ...

Însă, ce faceți voi în schimb???

Propuneți Pacte în care recunoașteți că:

„Politicile incoerente şi lipsa unei viziuni de dezvoltare a ţării, eficienţa redusă a instituţiilor publice şi subordonarea politică a acestora sunt factorii principali care au determinat un nivel înalt al corupţiei, opacitatea actului de guvernare, neîncrederea cetăţenilor în politicieni şi stat, precum şi un sentiment persistent de derută şi pesimism în societate”

Și vedeți soluția în:

„ ... elaborarea unei agende de acţiuni care să cuprindă angajamente şi responsabilităţi reciproce ale părţilor participante la dialog. Doar împreună, lucrând umăr la umăr, putem găsi soluţiile bune”

Voi ce, cu totul ați ...., ați cazut de pe lună?

Adică voi sunteți la guvernare, jefuiți țara, furați mialiarde și .. chemați cetățenii la dialog public și încă să-și asume o parte a responsabilității ... Dar unde ați fost pînă acum cînd furați miliardele??

Asta se numește deja culmea obrăzniciei.

Ce fel de dialog, ce fel de responsabilitate reciprocă ??

Ați dezamăgit întreg poporul, ați dat de gol și pe partenerii dvs externi care v-au tutelat și v-au acordat sprijin politic și economic fără precedent pentru istoria modernă a Republicii Moldova.

Studii şi monitorizări din partea organizaţiilor internaţionale confirmă eşecul, dacă nu și prăbușirea instituțiilor democratice.

În premieră din anul 1991, Moldova a fost numită ţara cu cel mai corupt sistem judiciar (potrivit raportului Forumului Economic Mondial 2014-2015). Aceste date sînt parţial confirmate şi de „Freedom House”. Justiţia conform FH a degradat de la 4,50 puncte, în anul 2013, pînă la 4,75 puncte, în anul 2015.

Un dezastru total se înregistrează la capitolul libertatea presei. Potrivit rezultatelor studiului desfăşurat de organizația „Reporteri fără frontiere” care anual prezintă „Indicele mondial al libertăţii presei”, în anii 2013-2014 Moldova deţinea poziţia a 56-a în clasament. Apropo, Mongolia locul 54, Namibia – locul 17.

Potrivit datelor Freedom House, mass-media în Moldova nu este liberă (5.25 puncte), majoritatea posturilor TV aparţin oligarhilor!

Situaţia privind corupţia este şi ea gravă. Indicele de percepere a corupţiei a degradat (acesta este prezentat anual de organizaţia Transparency International). Dacă în anul 2013 Moldova se situa pe locul 102 acumulînd 35 puncte, în 2014 era deja pe locul 103 în lume. Apropo, Mongolia ne depăşeşte şi aici – ea se situează pe locul 70.

Este departe de a fi idilică şi situaţia cu democraţia. Potrivit datelor Organizaţiei „Freedom House”, care mereu a ţinut tonul alianţei de guvernare, „rezultatul democratic” general al ţării noastre, în anul 2013, cel de 4,82, atestă un regim semiautoritar în ţară. Indicele final din 2015 indică asupra faptului că Moldova se află la un pas de dictatură, care începe cu indicele de 5 puncte.

Degradarea are loc şi la categoria competitivitate economică. (The Global Competitiveness Index 2015-2016, WEF) de la locul 82 (anul 2014) pînă la locul 84 (2015).

Media Moldovei de 4 puncte este cea mai modestă printre ţările CSI! (după Kîrgîzstan). Stăm cel mai prost cu inovaţiile (locul 130) şi nivelul de complexitate a mediului de afaceri (business sofistication) (locul 127).

Dragi concetățeni,

A trecut mai bine de un an de la semnarea Acordului de Asociere cu UE. Care sunt rezultatele? Stoparea exporturilor, ruinarea agriculturii moldovenești, probleme grave pentru muncitorii migranți și așa mai departe.

A trecut un an de la descoperirea furtului miliardului din sistemul bancar. Un an. Domnule procuror general, șefii de la CNA, SIS, ne puteți spune după un an de zile, unde este miliardul furat? Cine sunt vinovații? Cine trebuie să răspundă? De ce guvernatorul Drăguțanu nu este reținut?

De ce nu sunt anchetați prim-miniștrii din perioada furtului miliardului? De ce nu sunt numiți public demnitarii de rang înalt care au beneficiat de creditele neperformante la BEM?

Vrem azi răspunsul. Vrem azi să auzim nume concrete. Nu peste o lună, nu peste o săptămînă. Azi!

Sau dați-vă demisia toți șefii de la Procuratură, CNA și SIS, dacă într-un an de zile nu ați dat de hoții miliardului. „Грош вам цена”, dacă nu puteți găsi cine a săvîrșit sub ochii voștri cel mai mare furt din istoria țării.

Dacă organele de forță nu pot identifica și nu pot pedepsi făptașii care au furat miliardul, atunci astăzi, aici, acum, cerem demisia conducerii Procuraturii, SIS și CNA. Sau vă faceți datoria, sau la revedere!

Domnule președinte Timofti.

Înțelegi că pe dumitale nu te respectă nici liderii din Alianță, nici alegătorii de pe dreapta? Astăzi majoritatea cetățenilor Republicii Moldova vor și cer demisia dumitale din funcția de șef al statului.

Propunerea noastră este următoarea.

Domnule Timofti, ca să nu plecați în istorie cu porecla de „rață mută” și fără de voință, la ispășirea mandatului, mai bine demonstrați caracter acum, în aceste zile și dați-vă demisia de onoare.

Numai așa o să vă distanțați de furtul miliardului care s-a produs sub mandatul dumneavoastră. Numai așa veți oferi măcar un exemplu de demnitate în cei cîțiva ani sterili cît ați fost președinte.

Oricum veți pleca în curînd. Încercați să plecați cu capul sus, voinicește, din proprie inițiativă, nu ca un pensionar politic. Toată țara urmărește să vadă ce caracter aveți și dacă în general aveți caracter.

I-am spus domnului Valeriu Streleț, că nu va împlini nici jumătate de an de mandat în fotoliul de prim-ministru. I-am spus că pînă la Crăciun va fi sacrificat. Dar se pare că se poate întîmpla mai repede. Nu știu ce va alege, să fie demis, ca țap ispășitor sau să-și dea demisia de onoare. Vom vedea. Dumnealui, în general, are parte numai de ghinion în ultima vreme.

Domnule Streleț, nici pe dumneavoastră cetățenii nu vă doresc în fruntea țării. Sunteți al patrulea prim-ministru propus de PLDM, din 2009 încoace. Și n-ați demonstrat că puteți fi cu ceva mai bun decît ceilați, deși era atît de ușor să fiți mai bun decît ei.

Domnule Candu, lăsați chicoteala și comentariile de doi bani. Nu o mai faceți atîta aici pe viteazul și glumețul. Ia ieșiți pînă afară, plimbați-vă pe la corturi sau prin piața centrală, dacă sunteți așa curajos. Acolo repede o să vă arăte oamenii care e valoarea voastră ca politician și demnitar.

Astăzi, practic niciun politician de la guvernare nu poate ieși în fața propriilor cetățeni, fără a fi păzit de bodygarzi. Între putere și popor s-a format o prăpastie adîncă. Raitingul tuturor partidelor de la guvernare nu depășește, la un loc, 10-12%. Astăzi, valoarea voastră pe scena politică este zero. Ați căzut mai ceva ca agrarienii în 1998.

Și voi mai aveți glas? Mai aveți tupeu să chemați lumea la dialog? Nimeni nu vrea să vorbească cu niște pigmei politici, care la următoarele alegeri nu vor trece pragul electoral.

Asta este ironia sorții. Voi, în mai 2013 ați ridicat pragul electoral de la 4% la 6%, cu gândul că socialiștii nu vor trece în 2014.

Noi am luat peste 20%. Iar acum voi sunteți cei care nu veți trece de pragul de 6%. Iată de ce vă este frică de alegerile parlamentare anticipate. Iată de ce vă tremură pantalonii și nu vreți alegerea președintelui țării prin vot direct. V-ați agățat ca scaiul de putere pentru că știți că asta e pentru ultima dată.

După următoarele alegere sau mai devreme vă așteaptă plecarea din Parlament, iar pe unii dintre voi îi așteaptă pușcăria.

Vrem demisii. Azi, aici, acum.

Noi vom clătina cu putere guvernarea, pînă nu dăm jos toate crengile putrede și uscate. Poate dăm jos și niște copaci care sug seva din averea statului.

Atîta am avut de răbdat. Poporul nu mai poate răbda, opoziția nu mai acceptă amînare.

Jos Alianța coruptă! Jos hoții de la guvernare! Alegeri anticipate!

Viața voastră politică va fi scurtă, dar detenția va fi lungă.

Poporul Republicii Moldova merită o viață mai bună. Dar mai întîi, poporul vrea să-i vadă la pușcărie pe unii dintre voi. V-ați bătut joc de țară și putere și trebuie să răspundeți pentru asta. Și veți răspunde, mai repede decît își închipuie unii dintre voi”, a concluzionat Igor Dodon.


Опубликовано: 11:12 15/10/2015

Всё самое свежее мы теперь публикуем в Телеграм-канале. Подписывайтесь!Читайте также по этой теме: